Bouwverzekeraar Woningborg heeft steun nodig

De grote bouwverzekeraar Woningborg heeft dringend financiële hulp nodig van de overheid. Als het bedrijf die steun niet krijgt dreigen de ambities om in Nederland komende jaren bijna 1 miljoen woningen bij te bouwen niet gehaald te kunnen worden. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie Bouwend Nederland in Het Financieele Dagblad.

De bouwkoepel is momenteel met Woningborg in gesprek over de noodzakelijke kapitaalinjectie, bevestigt een woordvoerder. Ook zouden er gesprekken plaatsvinden met de overheid. Het gaat om een belangrijke partij in de bouwsector. Zonder een certificaat van een verzekeraar als Woningborg kunnen bouwbedrijven vaak niet beginnen met bouwprojecten. En dat is een domper, omdat er al een tijdje sprake is van een huizentekort. Daardoor zijn de huizenprijzen flink opgelopen en is het heel lastig voor bijvoorbeeld starters om een koopwoning te bemachtigen.

Volgens de zegsman van Bouwend Nederland is Woningborg nog wel financieel gezond. Maar er zijn de laatste tijd zoveel aanvragen voor een certificaat binnengekomen bij Woningborg dat het bedrijf niet al die bouwprojecten meer kan verzekeren. Daarbij speelt ook mee dat bijvoorbeeld de prijzen van grondstoffen flink zijn gestegen, waardoor bouwen duurder is geworden. Hoeveel geld Woningborg nodig heeft om de vraag weer aan te kunnen, kan Bouwend Nederland niet zeggen. (ANP)