Bouwinnovatie Lab TNO geopend op TU Delft Campus

Hoe zorgen we ervoor dat warmtepompen en andere klimaatsystemen voor woningen en kantoorpanden altijd optimaal presteren, ook tijdens extreme weersomstandigheden? Het is een van de vragen die centraal staan in het Delft Bouwinnovatie lab van TNO. Het nieuwe lab op de TU Delft Campus werd op 6 oktober geopend door burgemeester van Delft Marja van Bijsterveldt , Paul de Krom (CEO TNO), Doekle Terpstra (voorzitter Techniek Nederland), Tim van der Hagen (voorzitter college van bestuur en rector magnificus TU Delft).
Het lab biedt onderdak aan geavanceerde onderzoeksfaciliteiten om innovaties te ontwikkelen en onderzoek te doen op het gebied van bouwmaterialen, klimaatsystemen en constructies. Het huisvest onder meer het Heat Pump Application Centre een unieke faciliteit met klimaatkamers – de eerste in zijn soort in Europa – waar warmtepompen, ventilatiesystemen met warmterugwinning onder nagebootste praktijkomstandigheden, via het zogenaamde ‘hardware-in-the-loop-principe’ worden getest. Daarbij kunnen ook isolatie, ventilatie en het gedrag van bewoners worden gesimuleerd.
Het gebouw waarin het lab is gevestigd, is zelf ook een innovatief en circulair visitekaartje. Niet alleen zijn delen van het oude lab hergebruikt, zoals een aantal van de klimaatkamers, ook zijn tal van maatregelen toegepast om het energieverbruik te verlagen, zoals een doorzichtige gevel, zonnepanelen op het dak en terugwininstallaties voor warmte. Daarnaast fungeert het gebouw zelf ook als een living lab. De klimaatinstallatie is zodanig ontworpen dat warmtepompen en warmtebatterijen aangesloten kunnen worden op het gebouw zelf en boven op het dak is een testfaciliteit aanwezig waar innovatieve gebouwdelen aangesloten kunnen worden om getest te worden. Het door Group A ontworpen Bouwinnovatie Lab is eigendom van het ASR Dutch Science Park Fund en ontwikkeld door Stone22 Development.