BNA Beste Gebouw 2021: Van der Valkhotel Amsterdam Zuidas

De winnaar van de 16e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is het Van der Valkhotel op de Amsterdamse Zuidas, ontworpen door het Limburgse architectenbureau Wiel Arets Architects. De architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) voor ‘het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving’ werd op 16 september uitgereikt aan Adriaan van der Valk door juryvoorzitter Alexander Pechtold.

De voorgaande jaren wonnen steevast publieke gebouwen, waaronder de Tilburgse LocHal en het Groningse Forum. Deze editie kwam de vakjury, onder voorzitterschap van oud-politicus Alexander Pechtold, verrassend uit de hoek; ze wees een Van der Valkhotel aan als het gebouw ‘met de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij’.

Bij de naam Van der Valk dacht de jury aan ‘bakstenen gebouwen met een toekan-logo’. ‘Echter, met dit hotel krijgt niet alleen die naam ‘een nieuwe dimensie’, maar ook de hoteltypologie’, aldus het juryrapport. Op een onmogelijke ‘postzegel’ in een uithoek van de Zuidas ontwierp Arets een ‘hotel with a view’, mede dankzij verdiepingshoge vensters en het feit dat het hotel begint vanaf de 5e verdieping.

Van der Valk moest het opnemen tegen 11 andere genomineerden, verdeeld over 4 categorieën, waaronder Station Assen. Dat project kreeg de Publieksprijs.