Aus einem Guss

De toepassing van glasvezelversterkt polyester in de gevel geeft architecten een hoge mate van vormvrijheid. Vrijwel alle (3D-)vormen zijn wel te realiseren. Indupol zet nu de volgende stappen in de wereld van de monolithische gevel en is bezig met de ontwikkeling van een groot aantal innovaties. Ook thema’s zoals brandvoortplantingsklasse en brandwerendheid komen uitvoerig aan bod. Een gesprek met accountmanager Werner Hulstaert.

Vormvrijheid
Gevel- of balkonelementen in glasvezelversterkt polyester worden volgens Hulstaert op een vergelijkbare wijze als betonelementen vervaardigd. “Onze elementen zijn echter veel dunner, sterker én in werkelijk in alle denkbare vormen te realiseren. In vergelijking met metalen cassettes of panelen kunnen we bovendien veel eleganter omgaan met allerlei exotische vormen. Het aantal naden is tot een minimum beperkt en met een oordeelkundige detaillering nauwelijks zichtbaar. Dat maakt dat de gevelbekleding optisch over een gebouw heen gedrapeerd lijkt te zijn en “aus einem Guss “ wordt ervaren.

Nieuwe technieken en uitstralingen
Indupol hanteert verschillende productietechnieken voor het vervaardigen van de glasvezelversterkte polyester gevel- of balkonelementen. “Meest interessante en minst arbeidsintensief voor het produceren van grote aantallen, is de RTM-techniek met gesloten mal,” legt Hulstaert uit. “We zijn nu deze techniek verder aan het door ontwikkelen om volledig geautomatiseerd grote elementen te produceren. Daarnaast werken we aan allerhande nieuwe mogelijkheden om het zichtvlak van de elementen te kunnen beïnvloeden. Denk bv. aan miniribs om een banenstructuur in het zichtvlak te creëren of aan speciale laktechnieken om natuurlijke en levendige kleurovergangen te realiseren in plaats van een enkelvoudige kleur.”

Brandgedrag
De brand van de Grenfell Tower in Londen heeft volgens Hulstaert de markt in beweging gezet. “Er worden veel vragen over kunststoffen gesteld. Positief voor ons, omdat we onduidelijkheden effectief kunnen pareren. Ons glasvezelversterkt polyester is aantoonbaar brandwerend en voldoet aan brandklasse B. We voorzien de hars namelijk van een vulmiddel zodat het eindproduct onbrandbaar wordt. Elke project-specifieke oplossing die Indupol voorstelt, wordt in het labo van Effectis op haar brandbaarheid getest zodat de klant een sluitende garantie krijgt.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar IndupolMeer informatie