Aluminium profielen buigen met Zwitserse precisie

BestBend is al meer dan 45 jaar gespecialiseerd in het walsen (buigen) van aluminium profielen. Op de zeven (!) PBT-machines van Zwitserse makelij ontstaan de meest bijzondere creaties. “Wij gaan verder waar anderen stoppen”, zegt Managing Director Rudi Vandevoordt stellig. Een kijkje in de keuken.

Wij buigen niet, maar walsen aluminium profielen in de juiste radius, legt Vandevoordt uit. “Dat doen we inmiddels met zeven machines en vijftien medewerkers. We richten ons op de Benelux, maar ook steeds meer klanten uit Frankrijk, Duitsland, Italië, enz. kloppen bij ons aan. En sporadisch maken we een uitstapje naar het (verre) buitenland. Zo hebben we zelfs klanten in Singapore en Australië voor de hele speciale ‘gevallen’. Met onze machines kunnen we hele kleine profielen buigen van slechts 10mm tot hele grote kokers van 400 op 400mm.”

Vloeibaar metaal
Als één van de weinige ‘buigers’ heeft BestBend drie procedés onder één dak, waarvan één wel heel bijzondere. “Profielen kun je vervormen tot een bepaalde straal. Ga je over die grens, dan valt het profiel in elkaar”, verduidelijkt Vandevoordt. “Om dat te voorkomen, hebben we drie mogelijkheden: het profiel opvullen op met zand, met een doorn of met een vloeibaar metaal. De eerste twee zijn gebruikelijk in onze wereld, de laatste techniek is redelijk uniek en vind je niet in een straal van 600 kilometer om ons heen. Procedé Z, zoals we deze techniek intern noemen, stelt ons in staat om hele kleine en moeilijke profielen te walsen in een kleine straal. Eerst wordt het profiel opgewarmd in een bad tot 95 graden Celsius. Hierin bevindt zich het vloeibare metaal met een smeltpunt van 70 graden Celsius. Vervolgens wordt het profiel opgevuld met dit metaal en afgekoeld tot één massief geheel. Het metaal is zwaar en maatvast met een soortelijk gewicht van 11, tegen 2,73 van aluminium. Daarna laat het profiel zich heel eenvoudig walsen of vervormen, zonder dat het in elkaar valt of vervormt. Uiteindelijk wordt het gebogen profiel weer verwarmd, wordt het metaal weer vloeibaar, stroomt eruit en wacht op het volgende profiel. Deze unieke techniek bezorgt ons hele grote opdrachten.”

Hoog niveau
Behalve buigen, verzorgt BestBend ook kleinere bewerkingen zoals frezen, lassen en (dubbelkop)zagen in eigen huis. “Daarnaast werken we met een vaste partner voor het coaten of anodiseren van de profielen”, zegt Vandevoordt. “Als een klant een rond raam besteld, leveren we dus een kant-en-klaar eindproduct. En zoals gezegd gaan we verder waar anderen stoppen. Dat heeft ons onder meer de opdracht opgeleverd voor de twee wolkenkrabbers van The Link in de wijk La Défense in Parijs. Het gaat hier om hele grote profielen die in een kleine radius gebogen moeten worden. Een complexe opdracht waar niemand zijn vingers aan durfde te branden. Wij hebben een test gedaan, een mock-up gebouwd en de klant overtuigd.” Dat BestBend een ware expert is in buigwerken, wordt nog eens duidelijk door zijn betrokkenheid bij het opstellen van de buignorm van de VMRG. “Iedereen die via de VMRG werkt, moet voldoen aan die norm. Daarmee willen de (buig)kwaliteit naar een hoger niveau tillen.”

 

Voor meer informatie over BestBend Meer informatie