Allround profielbewerkingscentrum verbetert efficiency én veiligheid

Om de veiligheid en efficiency te verbeteren heeft aluminium verwerker Ursus geïnvesteerd in een profielbewerkingscentrum. Volgens Operationeel Manager Koen Behaeghe is bewust gekozen voor de elumatec SBZ 122/75 vanwege de enorme flexibiliteit en veelzijdigheid van deze 5-assige CNC-machine. “Het is een echte allrounder.”

Ursus is gespecialiseerd in maatwerk. “Op de nieuwe machine produceren we vooral kleine series van producten, zoals handgrepen, siergrepen en al onze Alinel-profielen met extreem veel uitfrezingen,” legt Koen uit. “Dat gebeurde voorheen op een oude machine freesmachine. Het bewerken nam nogal wat tijd in beslag en ook de veiligheid was voor verbetering vatbaar. Daarnaast streven we naar een hele hoge kwaliteit. Genoeg redenen om te investeren in een echte profielbewerkings CNC-machine. Navraag bij concullega’s leidde unaniem naar elumatec die op dat moment net de SBZ 122/75 had geïntroduceerd.”

5-assen
De SBZ 122/75 is een 5-assige profielbewerkingsmachine en de kleine broer van de grote 5-assige machine SBZ 151 “De ‘compacte’ machine is nu sinds twee jaar op de markt en is uitermate geschikt voor stukproductie,” zegt Vincent Vandevelde van elumatec. “Ondanks het compacte formaat is de SBZ 122/75 een echte allrounder: boren, frezen, tappen, zagen, … hij kan het allemaal, ook nog eens vanuit vijf zijden. Dat is echt uniek voor deze klasse waarin de machine is gepositioneerd. Meestal ontbreekt minimaal één van deze functie bij concurrerende machines. Het feit dat alle bewerkingen volledig in een gesloten cabine plaatsvinden, garandeert een hoge mate van veiligheid.” Koen vult aan: “Dankzij de nieuwe machine wisten we onze doorlooptijd te verkorten van 35 minuten naar 9 minuten per handgreep. Frezen en draadtappen gaat veel sneller. Alles wordt bovendien geprogrammeerd via parameters en bewerkingsgroepen wat zorgt voor een minimum aan voorbereiding en omsteltijden ten opzichte van onze oude freesmachine.”

Proefstukken
De SBZ 122/75 is de eerste 3D CNC-machine voor Ursus. “We zijn er zeer content mee,” zegt Koen. “Ook over de service van elumatec. Ze kwamen zelf met het voorstel om een aantal bewerkingen te testen in het democentrum in Duitsland. We hebben de moeilijkste profielen eruit gepikt. De specialisten van elumatec hebben de beste methodes qua verspaning en opspanning onderzocht. De proefstukken werden vervolgens aan ons voorgelegd en die waren zeer positief. De keuze was dan ook zo gemaakt. Om heel eerlijk te zijn, hebben we nergens anders een prijs opgevraagd.” Koen is ook zeer positief over de opvolging. “Na plaatsing, heeft de machine een testfase doorlopen en zijn onze medewerkers intern getraind. Ze waren er zo mee weg. De overgang van de oude naar de nieuwe machine is vlekkeloos verlopen.” Vincent: “Die soepele omschakeling heeft alles te maken met een goede voorbereiding en het produceren van proefstukken in ons democentrum, zodat ook wij er een goed buikgevoel aan overhouden en weten dat de machine succesvol ingezet kan worden.”

Volgens Koen worden bewerkingen steeds complexer. “Vragen van klanten worden steeds complexer. Het maakt dat wij zelf onze leercurve ook telkens vergroten. Het fijne aan de SBZ 122/75 is de naadloze interface tussen de software op het bureau en de software op de machine die ons in staat stelt om snel tot het gewenste resultaat te komen. De volgende stap is dat we de machine rechtstreeks vanuit ons ERP gaan aansturen. Daarmee elimineren we het laatste stukje offline programmeren op het bureau.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar elumatecMeer informatie