Aantal woningmarkttransacties daalt in 2022

Onder invloed van de lage hypotheekrente blijven de huizenprijzen records vestigen. Hoewel aan de hypotheekrentedaling een eind is gekomen door de gestegen inflatie, verwacht ABN AMRO dat deze per saldo laag blijft. Dit is voor ABN AMRO reden om haar woningmarktramingen bij te stellen, zo blijkt uit de recent Woningmarktmonitor van de bank.

ABN AMRO verwacht dit jaar – na een toename van 15 procent in 2021 – een prijsstijging van 12,5 procent, terwijl zij eerst uitging van 10 procent. Volgend jaar nemen de huizenprijzen volgens de bank naar verwachting 5 procent toe. De prijsstijging zwakt af, omdat het opdrijvende effect van de lage rente meer en meer in de huizenprijzen verwerkt wordt. Het aantal transacties zal daarentegen – door het beperkte woningaanbod – het komende jaar verder afnemen. Na een daling van 5 procent in 2021 volgt een daling van 10 procent in 2022.

Huizenbezitters stellen het moment van verkoop steeds vaker uit, omdat zij eerst een geschikte woning voor zichzelf willen vinden. Zodra de prijsstijging voldoende afzwakt, verwacht ABN AMRO dat er geleidelijk meer woningen in aanbod komen en het aantal transacties vanaf 2023 weer toeneemt.