100% recyclebare dakbedekking met een verkoelend effect

Derbigum is voorvechter van de circulaire economie en bewijst dit elke dag opnieuw met een uniek en sectorbepalend recyclingprogramma dat al in 1990 (!) het licht zag. Met Derbigum NT gaat de producent nóg een stap verder: een membraan dat minstens 25% gerecyclede grondstoffen bevat met een levensduur die gelijk is aan de standaard dakbaan. Bij afvalverwerker Omrin in Friesland wordt momenteel een dak gerenoveerd met de nieuwste innovatie van het NT-product: Derbicolor NT wit met een verkoelend effect.

Met het hergebruik van oude bitumen in het NT-gamma maakt Derbigum de cirkel rond. De onderlaag Derbicoat NT bevat minimaal 30% gerecyclede grondstoffen, de toplaag Derbigum NT minstens 25% en ook de glasvlies- en polyesterwapeningen zijn op basis van gerecycled materiaal. “Derbigum NT is opgenomen in de Nationale Milieudatabase als categorie 1-data, komt erg goed uit de bus met zijn lage schaduwkosten en is daarmee uitermate geschikt voor daken op circulariteitsniveau. Wij geven een CO2-reductiecertifcaat af en bieden een retourgarantie waarbij we de dakbedekking bij einde levensduur innemen en verwerken tot grondstof voor nieuwe Derbigum dakbedekking. Op die manier dragen we op een unieke manier bij aan de circulaire economie.”

Derbicolor NT wit
Afvalverwerker Omrin is koploper in de circulaire economie en eist ook van zijn partners diezelfde circulaire ambities. Reden voor Feenstra Dakbedekking, erkende verwerker van Derbigum-producten, om bij de renovatie van het 3.700 m2 grote dak van één van de productielocaties van Omrin te kiezen voor een product uit het Derbigum NT-programma. “In dit geval ook nog eens de nieuwste innovatie: Derbicolor NT wit, een nieuwe variant met minstens 15% gerecyclede content”, zegt Van Emst. “Bijkomend voordeel is dat deze variant ook nog voor een stukje verkoeling zorgt. Derbicolor NT wit warmt veel minder op dan een standaard zwarte dakbaan. Onder het dak staan machines die veel warmte produceren. De inpandige warmtelast is in de basis al hoog. Als het dak dus iets minder opwarmt, draagt dat bij aan een prettiger werkklimaat voor de operators daaronder.”

Er wordt veel van een dak gevraagd, erkent Van Emst. “De levensduur van de dakbanen is ontzettend belangrijk, zeker bij toepassing van zonnepanelen, retentiedaken, groendaken, enz. Wij garanderen dat onze dakbanen uit het NT-programma met  gerecycled content een vergelijkbare levensduur hebben dan de standaard Derbigum dakbaan, dat wil zeggen 40 jaar. Daarnaast is de R&D van Derbigum bezig met het ontwikkelen en testen om van lineair naar volledig circulair te gaan. Maar daarvoor hebben we elkaar nodig. Zowel onze erkende verwerkers, die snijafval inzamelen en beschikbaar stellen om te gebruiken als secundaire grondstof, als opdrachtgevers zoals Omrin die bereid zijn om te investeren in producten op circulariteitsniveau.”

 

Voor meer informatie over Derbigum Meer informatie