Zelfkleurend aluminium

Als vaste ‘gast’ op Material Experience is Alumet ook dit jaar weer vertegenwoordigd op de beurs. Dit jaar presenteert de firma uit Etten-Leur AluG77, aluminium in vele tinten grijs geanodiseerd, mogelijk gemaakt door een speciale anodiseertechniek en een unieke aluminium legering van Novelis. Diezelfde techniek, die bekend staat als zelfkleurend aluminium, is door Alumet reeds toegepast voor de indrukwekkende gevel van Philharmonie de Paris van de wereldberoemde architect Jean Nouvel.

Material Experience vormt het decor voor vele innovatieve materialen. AluG77 van Alumet past perfect bij het thema van de beurs. De kleur grijs is namelijk moeilijk verkrijgbaar in de anodiseermarkt. Het vergt een afwijkende werkwijze dan voor het verkrijgen van brons- en goudtinten via anodiseren. “In het anodiseerproces worden de tinten verkregen door interferentie, waarbij we de lichtbreking beïnvloeden,” licht Eva van Os van Alumet toe. “Als gevolg van nieuwe ontwikkelingen hebben we de laatste jaren ons assortiment kunnen uitbreiden van 9 naar 24 kleuren. Daar voegen we nu wederom een nieuw hoofdstuk aan toe. Door te variëren met het Silicium gehalte in de anodiseerlaag én het anodiseerproces te beïnvloeden met een lage temperatuur en hoge stroomdichtheid zijn we in staat een nieuwe reeks grijstinten te anodiseren.”

De basis voor deze nieuwe kleurtechniek wordt gelegd door een specifieke aluminium legering. Eva: “Daardoor kan bij het variëren van de laagdikte de grijstint worden bepaald. De hoeveelheid Silicium in de anodiseerlaag bepaalt de kleur. Zo wordt dus een laagdikte van 10 µm lichtgrijs en van 30 µm donkergrijs. Een uniek procedé waarvan we de verschillende resultaten tonen op de beurs. Met dezelfde techniek is ook de gevel van de Philharmonie de Paris gekleurd, een ontwerp van de wereldberoemde architect Jean Nouvel. Een unieke, aluminium gevelbekleding in vijf verschillende grijstinten met 350.000 vogelvormen die als een mozaïek, min of meer een Escher-tekening, in elkaar vallen.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar AlumetMeer informatie