Architectonisch beton

Architectonisch beton is beton dat een wezenlijk deel uitmaakt van de esthetiek en architectuur van een gebouw, zo omschrijft Werner Hulstaert van Decomo de definitie. Het fenomeen wint aan populariteit. Architecten weten de hoogwaardige kwaliteit van architectonisch beton steeds meer te waarderen en passen het toe in gevels, galerijen, interieur, …. Het produceren van architectonische betonelementen is een kunst apart. Werner gunt ons een kijkje in de keuken van Decomo.

Beton is een mengsel van cement, zand en grind. Voor architectonisch beton is dat niet anders, alleen vindt er een strengere selectie op de grondstoffen plaats. Decomo gebruikt enkel natuursteengranulaten in haar betonsamenstellingen. “Belangrijk, want architectonisch beton is kleuregaal en –stabiel,” benadrukt Wener. “Het gaat niet verkleuren na verloop van tijd en beantwoordt ook aan de strenge toleranties op maatafwijkingen. Als de mengselsamenstelling afgestemd is, kan het gestort worden in mallen. Dat bepaalt de uiteindelijke vorm van het element. Na het uitharden begint de tweede fase, een fase met keuze uit diverse afwerkingsmogelijkheden van het ontkiste oppervlak. We gaan het oppervlak nagenoeg nooit glad laten, maar altijd een nabewerking geven.”

DSCN5669

Nabewerking
Werner geeft diverse voorbeelden van het nabewerken van het oppervlak. “Een eerste mogelijkheid is om het oppervlak te etsen met verdund zoutzuur,” zegt hij. “Het kalkhoudend materiaal in het beton reageert met het zuur, waarbij – na afspoelen met zuiver water – de gekozen zandkorrel (grootte en kleur) aan het oppervlak komt, een beetje vergelijkbaar met schuurpapier. Een tweede nabewerking is het stralen van het oppervlak met een bepaald soort inert grit. Het cement en het zand wordt uit de toplaag weggestraald; het oppervlak wordt opgeruwd en de grovere toeslag komt zo aan het oppervlak. Het polijsten van het oppervlak is weer een ander voorbeeld van een mogelijke nabewerking. “Je kunt deze methode vergelijken met het polijsten van natuursteen waarbij een glans ontstaat. De glansgraad is uiteraard ook afhankelijk van de gekozen grondstof; een marmerkorrel is heel eenvoudig op glans te krijgen, bij kalksteen wordt dat al moeilijker. Boucharderen is dan weer het tegenovergestelde. Hierbij gaan we de oude natuursteenbewerking imiteren door krassen in het oppervlak aan te brengen.”

gevel-logo-bibliotheek-Ligne

Nieuwe betoncentrale
Decomo heeft een groot aantal standaard mengselsamenstellingen gedefinieerd voor het maken van architectonisch beton. “We beschikken over een eigen tekenkamer en hebben ook constructeurs in dienst, zodat we een gevel in architectonisch beton volledig in eigen beheer kunnen uitwerken en berekenen. We zijn bereid om al in een vroeg stadium, bijvoorbeeld bij een voorontwerp, mee te denken in de mogelijkheden van architectonisch beton om optimalisaties te behalen. Recent hebben we bovendien geïnvesteerd in een compleet nieuwe betoncentrale die ons in staat stelt onze samenstellingen nog preciezer af te wegen en te doseren. Zo bereiken we een hogere druksterkte, is de verdichting beter onder controle en kunnen we slankere constructies fabriceren. Dat vertaalt zich onder meer naar productinnovaties zoals prefab betonplaten als gevelbekleding in een dikte van slechts 3 a 4 centimeter. Met een integraal aanbod van A tot Z (ontwerp, engineering, fabricage, transport, montage, …) proberen we de architect en aannemer optimaal te bedienen. De klant bepaalt zelf hoever hij wil gaan.”