Gevel isoleren? Pas op voor koudebruggen!

Bij het (na-)isoleren van gevels wordt nog te veel gekeken naar enkel de RD-waarde van isolatiematerialen. Dit terwijl de eisen zijn gebaseerd op de Rc-waarde (het isolerend vermogen van de totale constructie). Er wordt te weinig rekening gehouden met de impact van thermische onderbrekingen. Het gevolg is dat de gerealiseerde Rc-waarde enkele punten lager kan uitvallen dan geëist. Dus mogelijk voldoet u dan niet aan het bestek of – erger nog – niet aan de eisen uit het Bouwbesluit.

Neem bijvoorbeeld een traditioneel gevelisolatiesysteem met een houten regelwerk gevuld met isolatie. De houten balken zijn koudebruggen die tot gevolg kunnen hebben dat een initiële RD-waarde van bijvoorbeeld 6.5 resulteert in een Rc-waarde van slechts 4.5 (gebaseerd op berekening in Trisco bij een houtaandeel van 15 procent). Als vuistregel kun je stellen dat de RD-waarde circa 45 procent hoger moet zijn dan de gewenste Rc-waarde. Een ander voorbeeld zijn de systemen met afstandschroeven. In de praktijk blijkt dat hier gemiddeld minimaal 6 schroeven per m2 nodig zijn. Dit betekent dat een RD van 5,8 noodzakelijk is om een Rc van 4,5 te realiseren. Ofwel de RD-waarde van het isolatiemateriaal moet circa 30 procent hoger zijn dan de benodigde Rc-waarde.

Om verwerkers te helpen, heeft IsoBouw een rekentool ontwikkeld. Op basis van de gewenste Rc-waarde kan hiermee snel en eenvoudig een overzichtelijke materialenlijst worden samengesteld bij de toepassing van het SlimFort gevelisolatiesysteem. Deze lijst is geheel afgestemd op de projectspecifieke uitgangspunten. Denk dan onder andere aan de gewenste Rc-waarde, het gewicht van de gevelbekleding en gebouwhoogte.

SlimFort rekentool

Reken-tool biedt uitkomst
SlimFort is een isolatieplaat van IsoBouw met geïntegreerde metalen beugels die geen contact maken met de achterconstructie. Met de bevestigingsbeugels wordt de isolatie tegen de achterconstructie geschroefd en kan tevens het regelwerk worden bevestigd. Met de impact van de schroeven op de Rc-waarde is al rekening gehouden bij de samenstelling (dikte) van SlimFort. Dit betekent dat de beloofde Rc-waarde met SlimFort ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. En dat is een hele geruststelling voor een verwerker die achteraf niet met faalkosten wil worden geconfronteerd.

Via slimfort-tool.isobouw.nl kunnen gebruikers met slechts 5 selectievelden alle benodigde gegevens van hun project aangeven. Het programma genereert vervolgens automatisch een complete materialenlijst.

Desgewenst kunnen de prestaties van SlimFort vergeleken worden met andere systemen. IsoBouw toont onder andere aan dat het verschil in aanschafkosten van de SlimFort isolatieplaten ruim gecompenseerd wordt door de beduidend lagere kosten voor de overige materialen en voor de verwerking. In totaliteit is daardoor de toepassing van het hoogwaardige SlimFort-systeem veel voordeliger.