Enexis Zwolle: een schoolvoorbeeld

Enexis heeft haar bovenregionale kantoor in Zwolle verduurzaamd, waarbij het bestaande pand is gerenoveerd en een deel nieuwbouw is gepleegd. De nieuwe gevel maakt het gebouw tot één geheel en draagt samen met de nieuwe technische installaties bij aan de BREEAM-NL score Excellent. Volgens Jan Couwenberg van Leebo kenmerkte het project zich door hoge bouwfysische eisen, een aluminium gevelafwerking van zeer hoge moeilijkheidsgraad en een bijna verticale planning.

In opdracht van bouwcombinatie Trebbe-Van Wijnen heeft Leebo met zijn BIM werkwijze de zorg voor de gevel uit handen genomen. “Aan ons de taak om een oplossing uit te werken, waarbij op voorhand, dus nog voordat er maar één onderdeel geproduceerd zou worden, de bouwfysische prestatie, de esthetica en de absolute einddatum (4 juni 2016, de Dag van de Bouw) veilig gesteld zouden worden, begint Couwenberg. “Belangrijk aspect was dat met de Leebo oplossing, vanwege het juiste materiaalgebruik en extreem goede bouwfysische aspecten het oorspronkelijke Breeam target van Very Good opgewaardeerd werd naar Excellent.”

De nieuwe gevelschil heeft beide casco’s – de nieuwe ruwbouw en oudbouw – aan het zicht onttrokken als zijnde één gebouw. Leebo heeft de gevel in twee disciplines verdeeld. Couwenberg: “De eerste stap was het plaatsen van geprefabriceerde LeeFrame binnenspouwbladen, die de gehele bouwfysische functie verzorgen. De functies zijn getoetst met warmtebeeldcamera’s, geluidstesten en blowerdoortesten. Door deze stap snel in BIM te engineeren, konden we in enkele weken het gebouw wind- en waterdicht maken. Dat gaf wat meer tijd voor de uitwerking van de aluminium schil, die in grote prefab modules in onze werkplaats zijn geproduceerd en samengesteld. Het prefabriceren maakte dat de eindkwaliteit van de gevel al bekend was voordat de gevel fysiek in Zwolle aan het gebouw hing. Voor de BREEAM certificering gaf dat de mogelijkheid om de kwaliteits-audits al vroegtijdig plaats te laten vinden. Onze opdrachtgever is dan ook meermaals met haar opdrachtgever bij ons te gast geweest om die audits uit te voeren. Er ontstaat in dergelijke bouwprocessen daardoor veel meer een teamspirit dan de traditionele aannemer-onderaannemer verhoudingen.”

Het binnenspouwblad bestaat uit LeeFrame, een lichtgewicht stalen frame wat Leebo zelf produceert. De buitenschil is een combinatie tussen nog lichtere LeeFrame spouwrekken en LeeBond aluminium beplating. Belangrijk voordeel van deze combinatie is volgens Couwenberg dat de gehele geveldoorsnede als het ware op één tekenbord wordt uitgedacht. “Weliswaar in BIM, maar in elk geval op die wijze dat alles exact op elkaar afgestemd is. De ophangpunten van de LeeBond gevelmodules zijn reeds op de prefab LeeFrame spouwbladen ingewerkt. Daardoor kun je tijdens het bouwproces ontzettend snel de gevelafwerking plaatsen, immers als de LeeFrame spouwbladen nauwkeurig gesteld zijn, staat de gevelafwerking ook direct op z’n plek.”

Een keiharde afspraak was dat de wethouder van Zwolle op de Dag van de Bouw 2016 om 12.00 uur de laatste gevelmodule zou inhijsen. De een-na-laatste module werd door Leebo op diezelfde dag om 11.15 uur op z’n plek gehangen. “Kwestie van timing,” lacht Couwenberg. “Enexis Zwolle is een prachtig voorbeeld van een project waarbij alle partijen in BIM werkten, met een centrale coördinatierol voor de aannemer. In vliegende vaart beslissingen afvinken en toch elkaars wensen blijven respecteren. Dat kan alleen maar als je als team bij elkaar zit. Een schoolvoorbeeld.”