Material Xperience: de grootste multisectorale materialenbeurs ter wereld

Met 7.500 bezoekers, 140 exposanten, 9.000 m2 oppervlakte, vindt van 13-15 maart in Ahoy Rotterdam de grootste multisectorale materialenbeurs ter wereld plaats. Tijdens de dertiende editie van Material Xperience worden bezoekers ondergedompeld in de nieuwste materiaalinnovaties.

Materiaalinnovatie is essentieel voor vrijwel elke sector, innovaties spelen zich meer en meer multisectoraal af. Kun je een smartphone opladen door het dragen van een jurk? Worden gebouwen van de toekomst geprint? Is het mogelijk van je eigen afval verpakkingen te maken? Rijden auto’s in de toekomst op 3D geprinte banden? Material Xperience is de enige beurs ter wereld die al deze belangrijke multisectorale materiaalontwikkelingen integraal presenteert.

“Er is een grote behoefte aan nieuwe materialen, ze staan aan de basis van 70% van alle innovaties ter wereld. Thema’s als de circulaire economie, smart materials en nanotechnologie, lichtgewicht, sterke materialen, energiebesparing, gezondheid en digitale productieprocessen zijn binnen alle sectoren actueel. Dat we dit nu tijdens een evenement zichtbaar kunnen maken, is een enorme stap voorwaarts voor de R&D- en design community,” aldus Els Zijlstra, Creative Director van Materia.

Tijdens Material Xperience 2018 zijn de laatste trends in materiaalgebruik goed vertegenwoordigd. Er is veel aandacht voor duurzaamheid (bio-based, gerecycled & circulaire materialen), digitale technieken (3D printing, robotica, cnc frezen), technische lichtgewicht sterke materialen en de terugkeer van luxe materialen, waar comfort, ambacht, gebruiksgemak (usability) en sfeer centraal staan. De nieuwste ontwikkeling valt onder de noemer ‘fusion’, waarbij verschillende eigenschappen in één samengesteld materiaal worden gecombineerd; bijvoorbeeld de uitstraling van hout, de akoestiek van textiel, het gebruiksgemak van kunststof en het gewicht van schuim gecombineerd in één nieuw ‘fusion-materiaal’.

Dit jaar kan de bezoeker zich op maar liefst zes onafhankelijke Materia-tentoonstellingen verheugen. De organisatie bouwt zes paviljoens op de beursvloer, waarin per sector bijzondere expositiestukken en -installaties worden gepresenteerd. En natuurlijk toont Materia op Material Xperience de 200 nieuwste materialen uit de Materia-collectie; textiel gemaakt van ananasbladvezel, wandpanelen van hennepcomposiet, organische fotovoltaïsche materialen die licht omzetten in energie en nog 197 andere innovaties zijn te zien, te voelen en te ervaren op de beurs.

Material Xperience staat bekend om haar spraakmakende lezingenprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts de laatste ontwikkelingen op materiaalgebied delen met het publiek. Voor het eerst in de geschiedenis van de beurs, zijn er op de beursvloer simultaan twee theaterprogramma’s waarin een line-up van maar liefst 25 sprekers hun kennis en ervaring met de bezoekers delen.

Material Xperience 2018 vindt plaats van dinsdag 13 t/m donderdag 15 maart in Ahoy Rotterdam. Ga voor meer informatie en een gratis toegangskaart naar www.materialxperience.nl.