Technisch handboek voor ontgassende low-bake poederlakken


Er bestaat nogal wat onwetendheid over het gebruik van ontgassende of anti-gassing low-bake poeders. Reden voor Oxyplast om een technisch handboek uit te brengen over deze kwalitatief uitmuntende poeders die geschikt zijn voor multi-metaal ondergronden. De Ag-Kote producten van Oxyplast zijn bovendien als enige in de wereld gecertificeerd volgens Qualicoat en Qualisteelcoat. Productspecialist Nico Vanhoutte van Oxyplast geeft tekst en uitleg.Het technisch handboek is het resultaat van vragen uit de markt, begint Nico. “In eerste instantie hebben we een Franstalige versie uitgebracht, maar inmiddels is het handboek ook verkrijgbaar in de Engelse, Poolse en Duitse taal. We richten ons uitsluitend op het toepassingsbereik van onze Ag-Kote producten en nemen als het ware de verwerker bij de hand om stap voor stap het juiste AG-product te selecteren afhankelijk van de behoefte. Het begint met het selecteren van een corrosieklasse. Met andere woorden, wordt het product straks in een belastende omgeving geplaatst. Op basis daarvan én de gevraagde levensduur wordt de voorbehandeling bepaald. De volgende stap is het bepalen van de laagdikte van het coatingsysteem; volstaat een 1-laagse behandeling of zijn meerdere lagen nodig? Bij meerdere lagen wordt beschreven welke primers men moet gaan gebruiken en hoe deze te gebruiken. Tot slot worden de verschillende mogelijkheden in afwerkingslagen beschreven; glad of fijnstructuur, glans of mat, standaard of super-durable kwaliteit.”

Het unieke aan de Ag-Kote producten van Oxyplast is volgens Nico dat ze toepasbaar zijn op alle ondergronden én voor een grotere productiviteit en energiewinst zorgen. “Een misverstand is dat Ag-Kote low bake poeders alleen op lage temperatuur uitgebakken moeten worden. Nee, ze kunnen ook op normale temperatuur worden uitgebakken of op hogere temperatuur in een kortere tijd. Die flexibiliteit is niet altijd gekend in de markt. Het doet ook geen afbreuk aan de uiteindelijke kwaliteit.” Behalve het proces worden ook de specifieke eigenschappen van de Ag-Kote producten in het handboek beschreven. “Zo is de kleurvastheid tijdens het uitbakproces gegarandeerd; er is geen risico op kleurverandering, ook niet bij overbakken op hogere temperatuur. Daarnaast zoomen we ook in op het onderhoud. We beschreven hoe de producten het best te onderhouden om de garantie te behouden. Onderhoud van lakwerk wordt vaak onderschat, maar is een belangrijk gegeven.”

Als we spreken over ontgassende of low-bake coatings gaat het bijna altijd over industriële kwaliteit, terwijl de Ag-Kote producten van Oxyplast als enige voldoen aan de hoge kwaliteit volgens Qualicoat en Qualisteelcoat. “Dat maakt ons product uniek in de wereld.” Het technisch handboek is gratis op te vragen bij Oxyplast, zowel in print als digitaal via: edegraeve@oxyplast.be.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar OxyplastMeer informatie