Wereldprimeur in Eindhoven: woningen uit 3D-printer

In Eindhoven worden volgend jaar de eerste bewoonbare betonnen huizen uit een 3D-printer neergezet. In de wijk Meerhoven worden vijf huizen uit de printer neergezet.

De gemeente Eindhoven, de Technische Universiteit Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint-Gobain Weber Beamix en Witteveen+Bos zijn samen bezig de huizen te bouwen. Project Milestone, zoals het project heet, wordt woensdag gepresenteerd.

Project Milestone is, volgens de bouwers, een wereldprimeur, omdat er nog niet eerder een huis met een 3D-printer is gemaakt dat bewoonbaar is en aan alle bouwschriften voldoet. De bouwers zeggen dat de 3D-printer maatwerk kan leveren, waardoor het makkelijk is om aan persoonlijke wensen te voldoen. De huizen krijgen van buiten ronde vormen, maar binnen staan gewoon rechte muren.

Met een 3D-printer kunnen eenvoudig vormen worden gemaakt die met een traditionele bouwwijze erg arbeidsintensief zijn. Bouwen gaat sneller en is bovendien milieuvriendelijker, aldus de initiatiefnemers. Het eerste huis moet in 2019 klaar zijn.