Revolutie in historische beglazing

Als een monumentaal pand van functie verandert of een upgrade ondergaat, wordt in veel gevallen ook gestreefd naar een verbetering van de isolatiewaarde. En bij voorkeur zonder het gevelaanzicht te wijzigen. Stolker Monuglas® verbetert de isolatiewaarde met behoud van het karakteristieke gevelaanzicht. Op Architect@Work zet Stolker Glas twee varianten in de spotlights: Monuglas® Classic en Modern ECO. In beide gevallen isolerend dubbelglas met een dikte van slechts 7 mm.

Monumentenglas heeft de afgelopen twintig jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt, begint Bart Vroegh, adviseur Monumentale Beglazing bij Stolker Glas. “Aanvankelijk was achterzetbeglazing de enige optie om de isolatiewaarde van een pand te verbeteren. Vervolgens zag je de opkomst van gelaagde beglazing met een coating, ons eigen MonuSafe. Daarmee brachten we de U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) al terug van 5,8 W/(m²K) (enkel glas) naar 3,7. Een forse reductie. Met Monuglas® 7 mm weten we anno 2018 een U-waarde te realiseren van 2,0 tot zelfs 1,9 in combinatie met een zonwerende coating. En het mooie is, Monuglas® past gewoon in de bestaande kozijnen en wordt ook op een vergelijkbare wijze geplaatst. Het karakteristieke gevelbeeld blijft behouden.”

Twee varianten
Op Architect@Work presenteert Stolker Glas twee varianten van Monuglas®: Classic en Modern ECO. Vroegh licht de verschillen nader toe: “Beide modellen hebben de uitstraling van oud getrokken glas. Monuglas® Modern ECO daarentegen heeft als belangrijke toevoeging een zonwerende coating. Vooral nu steeds meer monumentale panden een transitie ondergaan, is niet alleen de uitstraling van belang, maar ook het comfort van de gebruikers in het gebouw. Monuglas® Modern ECO heeft een ZTA-waarde van 70 (Classic: 80) en bovendien een lagere LTA-waarde van 38. Op Architect@Work (stand 263) kunnen bezoekers de verschillen van beide glastypen live ervaren.”

Stolker Glas produceert de beglazing in eigen huis. “Alles is maatwerk,” benadrukt Vroegh. “We ondersteunen architecten bij de productkeuze, komen desgevraagd op locatie de situatie bekijken en geven advies op maat. Veelal onderhouden we nauw contact met restauratieateliers en timmerfabrieken om samen monumenten energetisch naar een hoger plan te tillen.”

Wil je meer informatie over Monuglas®? Bezoek onze website www.monuglas.nl of neem contact op met Bart Vroegh, 0318-641214 of monuglas@stolkerglas.nl.