Derde editie Rotterdamse Opbouwdag

Komende donderdag en vrijdag is het alweer tijd voor de derde editie van de zogenaamde Opbouwdag. Het is een oer-Rotterdams evenement waarop de (weder)opbouw van de stad wordt gevierd.

Op 18 Mei 1940, enkele dagen na het bombardement, dat de binnenstad van Rotterdam in een walmende puinhoop herschiep, besloot het gemeentebestuur op initiatief van de toenmalige wethouder voor Openbare Werken Joh. Brautigam, ir. Witteveen opdracht te geven plannen te maken voor de herbouw van de stad.

Om dit koene besluit niet in de vergetelheid te laten verzinken, is besloten de achttiende mei jaarlijks te herdenken. Dat gebeurde jaarlijks tot 1970, het haar waarop de wederopbouw was voltooid. Tijdens de manifestatie Rotterdam Viert De Stad in 2016 kreeg de wederopbouw hernieuwde aandacht door de eerste editie van de Opbouwdag.

Donderdag 17 en vrijdag 18 mei vindt de derde editie plaats van de Opbouwdag ‘nieuwe stijl’. Het evenement is voor iedereen, van jong tot oud. Voor als je in Rotterdam woont, werkt of op bezoek bent. Als je Rotterdam beter wil leren kennen. Of liefhebber bent van de stad. Of als je denkt, hoezo wederopbouw? Laat je verrassen, want de wederopbouw zit in het DNA van Rotterdam en de Rotterdammers.