ARCHITECT@WORK: ‘Architectuur en Licht’

Architect@Work Zenith, Munich

Op woensdag 12 en donderdag 13 september 2018 vindt in Rotterdam Ahoy een nieuwe editie van ARCHITECT@WORK plaats. Met ruim 280 exposanten behoort ARCHITECT@WORK tot de grootste beurzen voor architecten en ontwerpers in Nederland. De organisatie heeft rond het thema ‘Architectuur en Licht’ bovendien een gevarieerd lezingenprogramma samengesteld met toonaangevende sprekers. Tevens vindt er rond het thema een tweetal tentoonstellingen plaats.

Daglicht en kunstlicht
Architectuur en licht hebben nooit zonder elkaar gekund. Maar de manier waarop daglicht binnengebracht wordt in gebouwen en waarop kunstlicht ingezet wordt om gebouwen zowel van binnen als van buiten te verlichten is wel snel aan het veranderen. Nieuwe materialen en technieken maken het mogelijk om op nieuwe manieren daglicht binnen te halen en de warmte buiten te houden.
Door de snelle opmars van onder andere LED-verlichting verandert de toepassing van kunstlicht nog sneller. In het interieur kan het kunstlicht gedurende de dag – net als het daglicht dat doet – veranderen qua kleur en intensiteit. Ook wordt steeds belangrijker hoe een gebouw zich ‘s avonds – aangelicht – presenteert richting de stad.

Lezingenprogramma
In het lezingenprgramma worden deze ontwikkelingen aan de hand van praktijkvoorbeelden verder uitgewerkt. Els Zijlstra (MaterialDistrict) gaat in op de ontwikkelingen wat betreft materialen; Dirk Jan Postel laat zien hoe bij Museum Voorlinden geen noorderlicht wordt binnenhaald, maar gereflecteerd zuiderlicht; Daan Roosegaarde toont hoe hij tot zijn ontwerpen komt; Patrick Koschuch vertelt hoe daglicht binnengebracht kan worden in publieke gebouwen; Siegrid Siderius zoomt in op het ontwerpen met kunstlicht in al zijn aspecten, en het belang van donkerte daarbij, en Paul de Ruiter laat zien hoe het binnenbrengen van veel daglicht en energiezuinigheid elkaar niet hoeven uit te sluiten.

Tentoonstellingen
Rond het thema ‘Architectuur en Licht’ zijn op ARCHITECT@WORK twee tentoonstellingen te zien. MaterialDistrict (voorheen Materia geheten) presenteert de materialententoonstelling ‘Lovely Light’ en Dutch Architecture Photographers (DAPh) is aanwezig met een fototentoonstelling.
Daarnaast is de kunsttentoonstelling ‘The Art of Upcycling’ te zien van Ocean Sole. Om het zwerfafval te verminderen, worden in Kenia van versleten slippers grote dierensculpturen gemaakt. De Europese vertegenwoordigers van dit initiatief, Nic&Mic, geven op ARCHITECT@WORK er iedere dag een korte lezing over.

ARCHITECT@WORK in Rotterdam
Met ruim 280 exposanten behoort ARCHITECT@WORK tot de grootste beurzen voor architecten en ontwerpers in Nederland. Het unieke beursconcept van ARCHITECT@WORK wordt over de hele wereld met groot succes toegepast en strijkt iedere twee jaar neer in Rotterdam Ahoy. De seminars op ARCHITECT@WORK zijn gratis bij te wonen. Registreer je wel van tevoren even. Ga naar www.architectatwork.nl, klik op de knop Gratis Bezoekersregistratie en registreer je met de code 360.

 

 

Voor registratie en gratis aanmelden met de code 360 verwijzen wij u door naar ARCHITECT@WORK Meer informatie